Nuffnang Code

Thursday, October 6, 2016

Bercuti di Sapporo (Winter) - PART I

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
1-2 March 2016
Penerbangan terus AAX dari KLIA2 ke CTS (Shin Chitose Sapporo) mengambil masa dalam 7 jam setengah. Seperti biasa nasi lemak pak nasir dan nasi ayam uncle chin merupakan menu yg menjadi pilihan kami kalau naik AA. memandangkan perjalanan agak panjang kami amik 2x makan..satu dihidang selepas take off dan 1 lg dihidang 2 jam sblm landing..jiran sblh kita org dr tk order mkn terus order beb sbb tk tahan bau..haha..memang terbaikk..tq AA.
Photo from : Google Maps
Always terbaikk...tq AA
Ketika sang suria mula tersenyum..cewahh..aku begitu asyik melayan pandangan mata melihat keindahan pulau Hokkaido diselimuti salji..SubhanAllah indahnya view..
Morning Hokkaido
White Blanket
Alhamdulillah burung besi yg membawa kami selamat mendarat sekitar jam 8.30 pg. pemandangan luar tingkap memutih uols sana sini memang awesome..tk sbr rasenye kaki ni nk pijak2 snow..manyakk syiookk woo..haha..di sudut lain kelihatan jentera2 berat seprti backhoe dh get ready dh in case heavy snow turun mencurah menutupi landasan ke kan..nt tk pasal2 flight kene divert ke tempat lain pulak..naye woii...hancus plan..
New Chitose Airport (CTS)
Doraemon welcome us..tq dear..haha
bile kete ditinggalkan semalaman..hahaha
Hello Sapporo...konnichiwa
Selesai urusan immigration n kastam, kami terus ke level B1F untuk membeli Otaru Welcome Pass di JR Information Centre. kene cpt kalau tk nt kene Q panjang...pass ni nt blh guna tuk pegi Otaru..Otaru merupakan salah satu destinasi tarikan utama pelancong apabila berkunjung ke Sapporo. tp perlu di ingat sebelum ko org nk beli pass tu kene plan tarikh bile nk pergi. so nt dlm tic tu die dh setkan siap2 tarikh perjlanan ko org ke Otaru... Harga mase aku beli tu ¥1,700. kira ok la kan dlm tu ada 2 ticket (One day Pass for JR n Subway Sapporo)..tp date hanye akan disetkan tuk JR Sapporo ticket je...yg Subway ticket tu ko org nk pakai hari lain pun blh..plan la mane yg sesuai tgk mane date tentative ko org yg banyk pakai subway..so nt blh la maksimumkan penggunaan ticket tu sampai lebam yer..hahaha
CTS Airport
Main terminal
JR Information Desk
Sapporo Otaru Welcome Pass
2 ticket : One day Pass for Subway n Jr Sapporo
Seterusnya kami bergerak ke hotel penginapan iaitu Marks Inn Sapporo yg terletak di area Nakajima Park..tambang yang dikenakan dari airport ke Nakajima Koen Stn. adalah ¥1,580 sehala dan perjalanan lebih kurang 45 minit dengan 2x pertukaran melibatkan JR dan Subway semasa di Sapporo Station. So far hotel ni sgt2 ok sbb ianya murah dari hotel2 lain, ada provide breakfast (tk makan pun), lokasi yg tk terpencil, bukan konsep backpakers/dorm, bilik agak kecil tp ok la tuk lelapkan mata je pun, dekat ngan public transport (terutama subway), dekat ngan convenience store, free wifi, ada perkihdmatan store luggage sekiranya sampai awal dr waktu check in mcm kes aku kul 10 pg dh terpacak dpn hotel..dan yg paling penting ianya selamat tuk menginap.terbaikk..
Otw to Sapporo Stn.
4 min walk frm subway stn.
Photo from: Google Maps
punye hepy masing2 dpt pijak snow tebal
tu asap rokok kite je k..haha
View dpn hotel
Marks Inn Sapporo
agak sempit..tp ok la nk tido je pun..
Bilik air muat2 tuk sorg dewasa je..
Tentative hari pertama banyak memfocuskan attractions sekitar centre sapporo je..musim winter waktu siang sangat pendek..sekitar jam 5 petang dh gelap..kami cuba tuk cover sebnyak mungkin perjalanan pada hari tersebut..antara tempat yg sempat dilawati Nakajima Park, Odari Park, Former Hokkaidō Government Office, Sapporo Tv Tower, Sapporo Clock Tower dan Mt.Moiwa. lets kite skodeng ape yg menariknya tempat2 tu..zaassss

Nakajima Park
Lokasinya tk jauh dari hotel penginapan kami..kira-kira 7 minit perjalanan je dan 2 langkah dari exit Nakajima Koen Station. Kat Sapporo nie banyak sgt park..so ni adalah salah satu daripadanya.. Ketika kaki melangkah masuk ke dlm park..perasan teruja kagum dan jakun sume ada...SubhanAllah snow tebal beb..1st time tgk snow sebanyak tu...hampir keseluruhan permukaan diselimuti salji..jalan je kaki tenggelam...syokk wooo...time tu tk hirau dh snow masuk dlm kasut walaupun kaki dh rasa kebas..haha..tp jgn amalkan yer..silap2 nt jadi frostbite pulak..hepy2 jugak..safety kene jage, baru best nk jalan kan. almost 30 minit cuci mata melihat keindahan winter di sini kami terus ke destinasi seterusnya Odari Park.

Extra Info:
Fees : Free
Nearest Subway : Nakajima Koen Stn.
Misi mencari Elsa..bermula..haha
Nakajima Park in Winter
Seat dh tenggelam..so duk atas snow je la ye
Winter wonderland
ranting2 pokok tu menjadikn pic ni osem
Memang gebu...Nk ais kepal??..haha
Odari Park
Ianya terletak di tengah2 bandar Sapporo dan merupakan kawasan yg sgt strategik. Kat sni selalu diadakan event2 besar dan salah satunya Sapporo Snow Festival yang diadakan pada setiap tahun..dpt pergi time tu perhhh memang terbaikk..tp waktu kami sampai tu tk de satu pun ukiran ais yg tinggal..ada yg telah dirobohkn dan ada yg dilitupi ngan salji tebal. so kite layan je la tgk timbunan salji yg dh menggunung tu..cantik gak kan..haha.. Next kami ke Sapporo Tv Tower..

Extra Info:
Fees : Free
Nearest Subway : Odari Stn.
Photo from : Google Maps
Odari Park
Ukiran ais dh tk de..ermm
Sapporo TV Tower
Tower ni terletak di kawasan Odari Park..dari jauh boleh dilihat dengan jelas..menara besi yg dibina pada tahun 1957 ini merupakan salah satu landmark yg femes bagi Sapporo.. sekiranya berkesempatan gi la naik ke bahagian observation deck...dpt tgk keseluruhan bandar sapporo dari ketinggian 90 meter...memang awesome view 360 die uols..tp sume black n white je yg nampak...haha...jadinye layaann kan ajer...

Extra Info:
Fees : ¥720
Nearest Subway : Odari Stn.
Sapporo Tv Tower
Odari Park view  from Observation Deck
Sapporo Clock Tower
Seterusnya kami ke Sapporo Clock Tower yang terletak tidak jauh dari Odari Park.ianya merupakan binaan wooden structure tertua di Sapporo yg masih dikekalkan sejak tahun 1878. Kini pihak government menjadikanya sebagai muzium untuk tarikan pelancong di sana..

Extra Info:
Fees : ¥200
Nearest Subway : Odari Stn.
Sapporo Clock Tower
Masing2 selfie sendiri2 jeh..senang..haha
Former Hokkaidō Government Office
Next kami ke Former Hokkaido Gov. Office atau nama timanganye “red brick office” yg terletak tk jauh dari Sapporo Clock Tower td. Difahamkan ianya telah diguna pakai almost 80 tahun sebelum keseluruhan operasi berpindah ke tempat baru. Memang cantik design bgunan nie.. dh la kaler merah ..nak2 pulak time winter lg la naik seri org ckp..hahaha..btw kami tk masuk dlm pun..sekadar selfie2 dari luar pun sudah cukup.

Extra Info:
Fees : Free admission
Nearest Subway : Odari Stn.
Dh kenape nie lie??..haha
Red Brick Office
Snow turun lg uols..terbaikk
Mount Moiwa
Ketika waktu siang hampir melabuhkan tirainya.. kami masih gagah meneruskan langkah kaki ke Mt. Moiwa untuk tgk keindahan bandar Sapporo ketika sunset..so dari Odari Station kami naik subway terus ke Susukino Station. lepas keluar dr Station, kami terus ambil Streetcar (Tram) yg terletak tidak jauh dari pintu keluar untuk ke Ropeway Iriguchi Station. tu merupakan pengalaman pertama aku naik tram..so feeling2 kajol jap ler mcm dlm cite Dilwale..haha...tp die gerak mcm siput daa...nk wat mcm mane kan..tram memang jalanya tk laju...lg2 dh die kongsi jalan ngan kenderaan lain atas jalan..sbr je la..haha..
JR, Subway and Tram Sapporo Line
Photo from: http://jpninfo.com/47289
Sapporo Tram (Streetcar)
Tiba di Ropeway Iriguchi Station, kami terus ke Mt. Moiwa Shuttle Bus Stop terletak tidak jauh dari tempat turun td untuk ambil free shuttle ke Cable Car Stn..kekerapan shuttle nie setiap 15 minit...sbrnye nk jalan kaki pun blh..tk la jauh pun..tp larat ke nk jalan dlm cuaca yg sejuk..kene mendaki lg...haha..tidak la yer..musim lain mungkin blh...so dh disediakan kemudahan sila la pakai yer..hahaha.
Dlm bulatan tu Bus Stop free Shuttle ke Moiwa
Photo from : Google Maps
pandangan biase bile winter kat sana..
Mt. Moiwa Shuttle Bus Stop
Timetable Shuttle Bus to Moiwa
Chomel je kan bas nie...
Untuk ke puncak kami perlu naik cable car + morris car, dan perjalanan ambil masa lebih kurang 15 minit. tiba di atas kami terus ke observation deck tuk melihat keindahan senja bandar Sapporo yg diselimuti salji..perghhhh memang terbaikkkk...spectacular view...walaupun kesejukan agak melampau sampai nak bercakap pun susah, tp kami sgt berpuas hati dan rasa sgt berbaloi kerana dpt jejak kaki ke sini. jom layan pic..

Extra Info:
Fees : Ropeway + Morris Car (Round trip): ¥1,700
Streetcar Fees : Flat Fare ¥170
Nearest Streetcar : Ropeway Iriguchi Stn.
Moiwa Shuttle Bus : Free
Dlm Cable Car tuk ke Moris Stn.
menuju puncak..
Weekdays uols..so kosong..tk perlu q lelame
-5 uols..beku2..gerr..gerr
Morris otw up to Puncak Moiwa
Sapporo City from Moiwa 
Terbaik scenery nie.. 
Satellite of Lover's Sanctuary 
siang melabuhkan tirainye..cantik
View yg sgt indah dr puncak Moiwa..SubhanaAllah
make wish ape la tu..hahaha
Susukino and Tanukikoji Shopping Arcade
Memandangkan malam masih muda...kami ubah plan tk jadi balik hotel n terus ke Susukino dan Tanukikoji Shopping Arcade. Susukino merupakan area red-light districts bagi Sapporo..so tk heran la bnyk strip club dan yg lain2 di sekitarnya..memang happening area nie waktu malam..kami tk lame pun area tu..terus gerak ke Tanukikoji Shopping Arcade. Ia merupakan salah satu tempat membeli belah terutamanya souvnirs.  blh tahan gak harge2 die..biase la.. ko kat Japan kowt..haha..lenguh kaki beb berjalan dlm nie sbb panjang sgt2...so kami jalan sekadar yg mampu je...btw tk de ape pun yg kami beli..cuci mate jeh..

Extra Info:
Nearest Subway : Susukino Stn.
Nearest Streetcar : Susukino Stn.
Susukino nightlife
Tanukikoji Shopping Arcede
Punya teringin nk rasa ramen kami terus ke salah satu restaurant yang menyajikan makanan halal kepada muslim iaitu  Houryu Ramen yg terletak berdekatan dengan hotel penginapan kami..honestly tk sedap..tk kene ngan tekak aku...tp blh la kan sekadar nk rase2 n cukupkan syarat bercuti di sana...tu 1st n last aku mkan kat situ..hari2 selebihnye kami beli instant rice kat convenience store bedal ngan rendang brahim n sambal bilis..haha.tu gak yg kenyang n sedap sampai jilat jari..haha..btw sape2 nk info pasal lokasi n jenis2 makanan halal di Japan blh layari website nie Halal Gourmet Japan

Ramen
Alhamdulillah selesai perjalanan 1st day kat sana dengan jayanya...perghh..baru 1st day sampai dh full activity..next day lg la pulak kan..adoiii....tp tk per yg penting seronok, dpt hilangkan stress n dpt pengalaman kat tempat org. tp perlu ingat aspek keselamatan diri juga perlu dititikberatkan k...btw ni aje yg blh aku kongsikan tuk perjalanan part I di sana ..aku try tuk ingat semaksima yg mungkin bagi penulisan setiap entry walaupun trip nie dh berbulan lamenye...cabaran2..haha..bagi part II nt aku akan kongsikan perjalanan kt org ke kilang coklat yg femes di Sapporo n Otaru Canal pulak yer...memang menarik tempat2 tu.. so kene tunggu tuk next entry lah eh...nt aku kongsikan.. InShaAllah...Arigatō....#kemanakitaney 
Sekian, Wasalam.

Pautan Pantas :-
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - INTRO
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part II (In Progress)
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part III (Coming Soon)
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part IV (Coming Soon)